Den danske brancheforening for sikring og sikkerhed

Indbrudsudfordringen er ikke løst

De netop offentliggjorte indbrudstal for 2015 er flotte ved første øjekast. Et fald på ni procent i forhold til året før luner i statistikken, men vi er langt fra færdige med indsatsen mod indbrud, advarer brancheforening.

Danmark har i årevis været et af de mest indbrudsplagede lande i Europa. Blandt kriminologer er vi kendt som ”the remarkable case of Denmark” – det lille land, hvor indbrudstallene stiger uden at nogen gør noget. Det ændrede sig dog for få år siden, da fokus på indbrud steg hos både borgerne, politiet og private organisationer. Politiet oprettede særlige task forces mod indbrud, nabohjælpskonceptet blev igen populært og danskerne begyndte at overveje, om deres låse og vinduer nu også var sikre nok. Nu kommer belønningen for indsatsen – indbrudstallene faldt ni procent mellem 2014 og 2015, og faldet fra de mest indbrudsplagede år 2009 og 2010 er endnu større.

Det er dog endnu ikke tid til at læne sig tilbage og hvile på laurbærerne, påpeger SikkerhedsBranchen, der er den danske brancheforening for sikring og sikkerhed. Indbrudstallene er nemlig stadig alt for høje, og vi risikerer at de stiger, så snart vi mister fokus. ”Der er altså stadig over syv indbrud i timen hver eneste time året rundt,” siger SikkerhedsBranchens direktør, Kasper Skov-Mikkelsen og fortsætter: ”Faldet er et resultat af det store fokus, alle landets gode kræfter har på indbrud lige nu. Men kan det fortsætte? Politiet har som bekendt andre opgaver, der nok ikke kommer til at fylde mindre de kommende år, og borgernes fokus flytter sig jo også jævnligt, så vi risikerer at den gode udvikling stopper inden den for alvor har flyttet noget.”

For det er netop borgerne, der skal rykkes, hvis man vil forebygge indbrud på sigt, mener SikkerhedsBranchen. Derfor foreslår foreningen sammen med Det Kriminalpræventive Råd og Forsikring & Pension, at man indfører krav til sikring ved nybyggeri i Bygningsreglementet. ”Det handler om at gøre indbrudstyvens liv besværligt. Hvis det tager mere end tre minutter at bryde ind, vil mange indbrudstyve simpelthen give op, så på sigt får vi sikret hele boligmassen ved at indføre krav i Bygningsreglementet,” siger Kasper Skov-Mikkelsen.

Den eksisterende boligmasse bliver ikke påvirket af krav i Bygningsreglementet, så der vil de næste mange år være behov for at holde fokus på indbrudssikring, siger Kasper Skov-Mikkelsen. ”Mange boligejere vil lade sig inspirere af Bygningsreglementets krav og selv sørge for at indbrudssikre deres bolig, men vi kommer ikke udenom, at det bliver et langt, sejt træk at få indbrudstallet ned til et acceptabelt niveau. Det kræver, at alle parter bliver ved med at gøre deres. Borgerne skal tænke sig om og tage ansvar for deres hjem, vi skal blive ved med at informere om god sikring, og politiet skal have ressourcer til ikke bare at rykke ud til indbrud, men i høj grad også til at fortsætte den forebyggelsesindsats, de har sat i gang inden for de seneste år. Kun ved fælles hjælp får vi effektivt og varigt nedbragt Danmarks indbrudstal.”

(Flere kommentarer hos direktør Kasper Skov-Mikkelsen på tlf. 40 41 79 20)
(Udsendt 25. januar 2016)