Den danske brancheforening for sikring og sikkerhed

Kontantløse butikker skal være et frivilligt valg for branchen

Det er vigtigt, at regeringens forsøgsordning med kontantløse butikker giver butikker et reelt valg mellem betalingsformerne, siger SikkerhedsBranchen.

”Butikkernes behov er meget forskellige og bestemmes af deres vareudvalg, deres åbningstider og deres beliggenhed. Derfor er det vigtigt, at forsøget ikke styres stramt, men at den enkelte butik får meget stor frihed til at afprøve kontantløshed,” siger direktør Kasper Skov- Mikkelsen, SikkerhedsBranchen.

Han tror at ret få butikker på længere sigt vil være kontantløse.

”Risikoen for røverier er den mest almindelige grund til at gøre en butik kontantløs. Antallet af røverier er svagt faldende, men nogle butikker er særligt udsatte for røverier. Mange af disse butikker har allerede sikret deres kontanter med systemer, der gemmer pengene for ansatte, kunder og røvere. Når røverierne alligevel fortsætter nogle steder, er det fordi røverne går efter andre ting, typisk cigaretter og spiritus, og det stoppes ikke ved at butikken bliver kontantløs. Her kræves andre former for sikring.”

Mange danskere har ikke betalingskort, og mange har problemer med at bruge et.

”Nogle kan ikke få et kort, fordi de ikke har styr på deres privatøkonomi, nogle ældre har problemer med koder, og så er der nogle, der ikke bryder sig om at deres bank og andre har mulighed for at se deres indkøb. De grupper vil jeg meget opfordre butikkerne til at tænke på når de overvejer at gøre en butik kontantløs,” siger direktør Kasper Skov-Mikkelsen, SikkerhedsBranchen.

(Uddybende kommentar hos direktør Kasper Skov-Mikkelsen – tlf. 40 41 79 20) (09.05.2014)