Den danske brancheforening for sikring og sikkerhed

Retssikkerheden sikres med tv-overvågning

Man hører ofte eksempler på, at forbrydere afsløres ved hjælp af tv-overvågning. Et af de seneste eksempler er sagen om den unge mand, der i et S-tog tyssede på to unge i en stillekupe, hvorefter en af dem stak ham med en kniv. Politiet havde billeder af de to fra togets tv-overvågning. Da det gik op for dem, meldte en af dem sig selv til politiet.

Nogle gange virker det også ”omvendt”! SikkerhedsBranchen vil gerne gøre opmærksom på, at tv-overvågning i nogle tilfælde sikrer en borgers (den anklagedes) retssikkerhed, fordi overvågningsbillederne kan vise politiet eller retten, at den pågældende ikke har begået den forbrydelse, han er sigtet eller tiltalt for.

Vi har fundet fem forhåbentlig tankevækkende eksempler, hvor billeder fra tv-overvågning har været en afgørende brik i beskyttelsen af en borgers retssikkerhed.

TV-overvågning får drabstiltalt frikendt
En overvågningsvideo, der viste et langt forløb af et værtshusslagsmål, blev grundlaget for at frikende en 28-årig mand for drab. Videoen viste, at manden var gået forbi den nu afdøde mand og stod med ryggen til ham, da en anden slog ham ihjel. (Ritzau, 8.10.13)

Dørmand reddet af overvågning
Takket være tv-overvågning, kan en dørmand fortsætte med at arbejde som dørmand. Han var anklaget for vold, efter en gæst på diskoteket Crazy Daisy røg ned ad trappen fra første sal og fik skader i ansigtet. Dørmanden greb ham om nakken og skubbede ham ned, forklarede gæsten politiet, og derfor endte sagen i retten i Roskilde, hvor anklagemyndigheden både ville have dørmanden dømt for vold og frataget retten til at arbejde som dørmand. I retten blev der så vist billeder fra diskotekets tv-overvågning, og her kunne retten se, at dørmanden stille og roligt gik bag gæsten hen til trappen. Da de når herhen, stritter gæsten imod og løfter blandt andet sin ene, knyttede hånd mod dørmanden. De kommer i klammeri, hvor begge har fat på hinanden, og på et tidspunkt falder gæsten ned ad trappen. Retten bedømte ud fra billederne, at begge havde andel i episoden, og frikendte dørmanden for vold, ligesom han altså fortsat må arbejde som dørmand. Han skal heller ikke betale sagsomkostninger. (Dagbladet, 21.09.13.)

Overvågning beskytter chauffører
Siden de århusianske hyrevogne fik installeret tv-overvågning, har kun ganske få chauffører været udsat for røverier og overfald, siger næstformand i Aarhus Taxa, Morten Nyby Elgaard. Han har også et eksempel på, at overvågningen har beskyttet en chauffør fra en falsk anklage: Chaufføren blev politianmeldt af en kvindelig kunde. Hun hævdede, at chaufføren havde kysset og overgramset hende, da hun ville betale for turen. ”Men heldigvis blev episoden optaget, og billederne viste en anden virkelighed end den, kvinden havde fortalt til politiet,” siger Morten Nyby Elgaard. (Århus Stiftstidende, 09.07.10.)

Dreng reddet af videoovervågning
En 14-årig pige i Nordsjælland anmelder sin 15-årige ekskæreste for voldtægt med det resultat, at politiet midt i skoletiden møder op på hans skole og anholder ham. En 16-årig veninde til pigen bakker anmeldelsen op. Hun siger, at hun forsøgte at skubbe drengen væk, men selv var blevet væltet omkuld, hvorefter drengen fortsatte sin voldtægt. Politiets undersøgelser frikender dog hurtigt drengen. Voldtægten skulle være sket i smøgen ved Kvicklys flaskeautomat i SlotsArkaderne i Hillerød. Her er tv-overvågning, og en gennemgang af optagelser viser, at voldtægten var opdigtet, hvad de to piger da også indrømmede. Den 14-årige var sur på drengen. (Flere medier, 24.03.10.)

Overvågning viser mand er uskyldig
Politiet i Odense anholder en 24-årig mand for et røveri mod en taxachauffør, der med 100 procent sikkerhed genkender den 24-årige som røveren, som politiet kender i forvejen. Politiet er på vej til at fremstille den 24-årige i grundlovsforhør, men da overvågningsbillederne fra taxa’en kommer frem, løslader politiet ham. Billederne viser tydeligt, at den 24-årige ikke har begået røveriet. Den rigtige røver kender politiet ikke, så nu har det offentliggjort billedet af ham. (Fyens Stiftstidende, 01.07.09.)

(Uddybende kommentar hos direktør Kasper Skov-Mikkelsen – tlf. 40 41 79 20)
(19.12.2013.)