Vagtudvalget
Hvad er Vagtudvalget?
Vagtudvalget er ét af SikkerhedsBranchens syv stående udvalg, der alle beskæftiger sig med et specifikt fagområde inden for sikkerhed og sikring. Vagtudvalget består af en række medlemsvirksomheder, hvoraf fem virksomheder er valgt til at udgøre en udvalgsledelse, der drøfter aktuelle emner og arbejder ud fra en arbejdsplan.
Hvad arbejder Vagtudvalget med?
Vagtudvalget arbejder ud fra en godkendt arbejdsplan, som udvalget reviderer fra år til år. Det drejer sig blandt andet om påvirkning og revidering af vagtvirksomhedsloven i takt med at samfundets krav og behov ændrer sig. I forlængelse af regeringens 12 tryghedsskabende initiativer og politiforligets forsøgsordning med tryghedsvagter arbejder udvalget med at øge anvendelsesområde og sikre arbejde i det offentlige rum. Derudover arbejder udvalget på at sikre et nationalt samarbejde i forlængelse af det mangeårige samarbejde mellem en række vagtvirksomheder og Københavns Vestegns Politi.
Alt udvalgsarbejde tager udgangspunkt i en arbejdsplan, som er vedtaget af medlemmerne i udvalget på det årlige medlemsmøde. Vagtudvalget har vedtaget nedenstående arbejdsplan for foreningsåret 2025/2026.
1. Vagtlovsrevision
1.1. Påvirkning af revision af vagtvirksomhedsloven.
2. Inddragelse af vagtbranchen som en del af samfundets beredskab/samarbejdet med politiet
2.1. Implementering af samarbejdet mellem politiet og vagtvirksomhederne på landsplan.
2.2. De kommunale tryghedsvagter
2.3. Opdatering af ”vejledningen om godkendelse af kontrolcentraler”
2.4. Opdatering af VAIA konceptet – ”når en hængelås ikke er nok”
3. Løbende udvikling af certificeringsordninger og kravspecifikationer
3.1. Evaluering og eventuel justering af certificeringsordningen til kontrolcentraler
3.1.1. Inddragelse af F&P
4. Sporingssystemer
4.1. Udarbejdelse af en generisk procesbeskrivelse/tjekliste til brug for kontrolcentralerne
4.2. Inddragelse i opdateringen af suppleringskatalogets kapitel 5
Hvordan bliver jeg en del af Vagtudvalget?
Alle medlemsvirksomheder med interesse i vagtvirksomhed kan blive en del af udvalget på tre måder:
- Du kan repræsentere din virksomhed og stille din faglige ekspertise til rådighed i udvalgets udvalgsledelse, hvor du deltager aktivt i fire møder årligt med udgangspunkt i en arbejdsplan fastlagt af udvalget selv. Ønsker du at være en del af udvalgsledelsen, skal du melde dit kandidatur til det årlige medlemsmøde. Sekretariatet udsender nærmere information om dette hvert forår.
- Du kan repræsentere din virksomhed og stille din faglige ekspertise til rådighed i en arbejdsgruppe, som udvalgsledelsen nedsætter efter behov i samarbejde med udvalgets tovholder.
- Du kan følge med i udvalgsarbejdet på sidelinjen gennem de meddelelser vi løbende sender ud samt vores fagspecifikke nyhedsbrev ”SikkerhedsBranchens fagnyt: Vagt”, der udkommer tre gange årligt.
Du bliver en del af udvalget i forbindelse med din indmeldelse i SikkerhedsBranchen, hvor du skal markere hvilke interesseområder, du har. Er du allerede medlem, og dine interesseområder ændrer sig, kan du altid kontakte sekretariatet.
Under vagtområdet har vi også et fagudvalg for kontrolcentraler (KC). Du kan læse mere om KC-udvalget herunder.
Hvad kan jeg opnå ved at være en del af Vagtudvalget?
Ved at være en del af vagtudvalget kan du enten med en plads i udvalgsledelsen eller som en del af en specifik arbejdsgruppe være med til at påvirke branchen inden for netop vagtvirksomhed – til gavn for dig og din virksomhed.
SikkerhedsBranchens Vagtudvalg har blandt andet:
- udarbejdet forslag til Justitsministeriet og Rigspolitiets juridiske afdeling vedrørende en større revidering af vagtvirksomhedsloven.
- opnået løbende dialog med Rigspolitiet, politikredsene, PAC (Politiets Administrative Center) og øvrige myndigheder.
- været en del af et succesfuldt pilotprojekt i et samarbejde mellem Københavns Vestegns Politi og vagtvirksomheder og har bidraget til flere målrettede kriminalitetsforebyggende indsatser.
- bidraget til planlægning af terrorøvelsen ”Ragnarok” i samarbejde med politiet, mens medlemsvirksomheder har deltaget som en del af samfundets beredskabunder øvelsen.
- i samarbejde med politiet udviklet flere kurser i forhold til hverdagens samarbejde, gerningsstedsbevarelse og større uvarslede hændelser.
- udarbejdet og deltaget i planlægning af temadage for sikkerhedsvagtelever, jurastuderende og studerende fra Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen.
- bidraget til ph.d.-projektet ”Politi og Privat Vagtvirksomhed”, der hos myndighederne har skabt bedre indblik i og forståelse for mulighederne i samarbejdet mellem det private og det offentlige.
- i samarbejde med F&P, udviklet og løbende opdateret kravspecifikationerne til certificeringsordningen på vagt- og livvagtområdet.
- sat værdihåndtering på dagsordenen ved foretræder i Folketingets erhvervsudvalg.
- bidraget til udvikling af lovgivningen på området for kommunale tryghedsvagter og den dertilhørende uddannelse.
- fulgt og følger fortsat den politiske agenda tæt og deltager i den politiske påvirkning.
Hvor finder jeg materiale om Vagtudvalget?
Vi samler hele tiden relevant viden inden for vagtområdet. Du kan finde relevant materiale herunder.
Vil du have tilsendt den nyeste viden inden for dit fagområde?
SikkerhedsBranchen udsender et nyhedsbrev inden for vagt kaldet “Fagnyt”. Fagnyt udkommer tre gange i løbet af året og indeholder meget mere fagspecifikke informationer og er målrettet dine faginteressser. Tilmeld dig nu og få tilsendt næste fagnyt. Vær opmærksom på, at nyhedsbrevet kun er for medlemmer.