DS 3999
Hvad er DS 3999?
DS 3999 er en dansk standard for værdihåndtering. Den består af selve standarden som sætter krav til risikoledelsen i værdihåndteringsvirksomhederne og to annekser. Det ene sætter standarden til selve transporten af kontanter (pengesedler) herunder køretøjerne. Det andet er standarden for kontantcentrene, der hvor pengene samles, tælles, opbevares og sættes i omløb igen. Det er også i disse centre, at Nationalbanken nu om dage har valgt at lægge deres depoter.
Værdihåndteringsvirksomhederne certificeres i risikoledelse på samme måde som andre virksomheder certificeres efter ISO 9001. Ved de to årlige audits gennemgår en specialiseret auditor således selve risikoledelsen, men også de mange sikringskrav i annekserne.
Hvad betyder det at være DS 3999-certificeret?
DS 3999 er måske verdens skrappeste sikkerhedsstandard, især er kravene til kontantcentrene ekstremt høje. Standarden er hemmelig og kan kun udleveres fra Dansk Standard efter en nærmere fastlagt sikkerhedsprocedure. Det kan dog afsløres, at standarden er skrevet med henblik på, at det skal tage 20 minutter fra angrebet starter, til de kriminelle kan nå ind til pengene uanset hvilke midler, de måtte anvende. Det opnår vi ved en flerlags sikringsstrategi.
Standarden er udviklet i DS S-470 med Nationalbanken for bordenden. Det er denne gruppe, der fortsat udvikler og justerer standarden, så den hele tiden tager højde for de nyeste trusler. Den første version af standarden blev vedtaget i 2010, hvorefter de i alt fire kontantcentre i Danmark blev bygget eller ombygget. Siden har der ikke været et røveri mod kontantcentrene i Danmark.
Udbredelsen af standarden hviler på en aftale mellem Nationalbanken og Finans Danmark, der betyder, at en værditransportvirksomhed ikke kan få adgang til en dansk bank medmindre, de lever op til DS 3999. Det til trods er kun to virksomheder fuldt certificerede i DS 3999 og annekserne. Det skyldes naturligvis de massive investeringer i sikringen af bygninger og køretøjer, men også det omfattende sikkerhedsarbejde i den daglige drift.
Virksomheder, der lever op til DS 3999, har således et hidtil uset højt sikkerhedsniveau til gavn for kunderne, medarbejderne og den vigtige del af samfundets infrastruktur, de har ansvaret for.
Hvad koster det at blive DS 39999-certificeret?
For information om priser, kan du tage direkte kontakt til sekretariatet, eller udfylde formularen forneden, så vil du blive kontaktet hurtigst muligt.
Ønsker du at blive kontaktet for at høre nærmere om medlemskab af SikkerhedsBranchen eller certificeringsordningen, kan du herunder indsende dine kontaktoplysninger.
Tilbyder SikkerhedsBranchen andre certificeringsordninger?
SikkerhedsBranchen tilbyder certificeringsordninger til både medlemmer og ikke-medlemmer og udbyder ud over DS 3999 også certificering på områderne ISO 9001 (kvalitetsledelse) og ISO 45001 (arbejdsmiljø) samt ISO 14001 (miljøledelse).
SikkerhedsBranchen stiller et webbaseret KvalitetsLedelsesSystem (KLS) til rådighed for de virksomheder, der er tilmeldt certificeringsordningen.